Olta balıkçılığı nasıl yapılır adlı yazıda, olta balıkçılığı bilmeniz gerekenler, olta balıkçılığı ekipmanları. Olta balıkçılığı takımı nasıl hazırlanır, oltaya balık gelmesi için ne yapmalısınız. Balıklar kıyıya ne zaman gelir, balık nasıl tutulur. Hangi olta ile hangi balığı tutarsınız, en uygun balık tutma yeri. En uygun olta kamışı, en uygun balık yemi, denizde ne yem takılır. Balık ne zaman tutulur, Balık tutma yasağı, olta balıkçılığı hangi ayda başlar. Hangi saatlerde balık tutulur, püf noktalar gibi sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.
Olta balıkçılığı su kenarlarından kamış ucundaki kancalara çeşitli yemler takarak balık yakalamaya denir. Balık çeşitleri gibi bir çok kamış, takım, iğne ve yem çeşidi vardır. Her balığı yakalamak için duruma göre farklı kombinasyonlar uygulanır. Bu yazımızda bu konuya değineceğiz.
Olta Balıkçılığı Bilmeniz Gerekenler
Olta balıkçılığı bilmeniz gerekenler kısmında ilk hatırlamanız gereken bunun bir ticaret değil bir hobi, bir spor olduğudur. Kendinizi kesin balık tutacağım diye şartlamayın, balık tutamadım diye kendinizi paralamayın. Unutmayın ki en iyi teknikleri kullanan en usta balıkçılar bile eli boş dönebiliyor. Ne kadar iyi yöntemleriniz ve yemleriniz olursa olsun en önemlisi sabır ve şanstır. Şanstır çünkü aynı şekilde büyük balıkta her zaman ansızın gelir. Daha önce balığa gitmiş olanlar bilir ki önemli olan oraya gidip oltayı atmaktır, tabi ki balıkta tutarsanız tuzu biberi olur.
Olta Balıkçılığı Ekipmanları
Olta balıkçılığı ekipmanları tahmin ettiğiniz gibi oltayla başlar. Oltayı atacağınız bölgeye uygun bir kamış, makine, iğneler, yemler ve yedek takımlar temel ihtiyaçlardır, bunlar olmadan zaten tutamazsınız. Ek olarak balıkları sudan çıkarmak için kepçe gereklidir, yakalanan balıkları koymak içinde mutlaka sepet almalısınız. Gideceğiniz mevsime ve yere bağlı olarak plaj şemsiyesi yada yağmurluğa ihtiyaç duyabilirsiniz. İlk defa gideceğiniz bir bölgeye ikinci bir çeşit yem almanız yararınıza olacaktır, ayrıca yanınızda tecrübeli birinin olması da sizin için artıdır.
Olta Balıkçılığı Takımı Nasıl Hazırlanır
Olta balıkçılığı takımı nasıl hazırlanır sorusunun duruma göre değişkenlik gösteren bir cevabı var, hangi yöntemle balık yakalayacaksınız ?
Genelde 3 tane oltayla balık yakalama yöntemi vardır. İlki at-çek yöntemidir, bunun için iyi bir spin olta ve yalancı balığa ihtiyacınız vardır. Hazırlayacak pekte bir şey yoktur.
İkinci yöntem dip oltasıdır. Bu yöntemde makineli herhangi bir kamışı kullanabilirsiniz. Yalnız büyük balık çıkacak bir yerde kırılan ekipmanlar sizi üzer. Dip oltasında misinanın ucuna farklı kanca takımlarından birini bağlayın. Takımların dibe batması için en alta kurşun gelecek. Kancalara yemleri takın ve suya salmaya hazır olur.
Üçüncü yöntem ise şamandıralı oltadır. Bu yöntemde ise kamışınızda makine olmak zorunda değildir. Kamışın bir ucuna kamışla aynı boylarda misina bağlanır. Misinaya boyu manuel ayarlanır şekilde şamandıra takın. Ucuna kanca bağlayın, kancaya da yem takın.
Oltaya Balık Gelmesi İçin Ne Yapmalısınız
Oltaya balık gelmesi için ne yapmalısınız, uygulanacak özel bir teknik yoktur. Bunun aksine balığı ürkütecek olan hatalardan kaçınmak gerekmektedir. Dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şu şekildedir;
- Suyun temiz olduğu ve güneşli günlerden balıkların fark edeceği kalınlıkta misina kullanmayın. Mümkün ise şeffaf misina kullanın.
- Yemleri balığın alıp kaçamayacağı ve iğnenin açıkta kalmayacağı şekilde takın.
- Kurşunun ağırlığını doğru ayarlayın, akıntı ve rüzgar sürüklemesin yalnız balık sürüklesin.
- Şamandıralı oltalarda misinayı şamandırayı sürüklemeyecek hafiflikte seçin.
- Yemlerinizi çok küçük kullanmayın ki büyük balıkların ilgisini çeksin fakat yemlemeyi abartmayın.
- At- çek yöntemi kullanmıyorsanız kancalar sudayken hareket ettirmemeye özen gösterin ve gürültü yapmayın
- Bölgede yabancı iseniz o bölgede her zaman daha önce atılan yerden kancaları atın. Balıklar sürekli beslendikleri yere alışırlar.
Balıklar Kıyıya Ne Zaman Gelir
Balıklar kıyıya ne zaman gelir, balıkların genelde kıyının dip bölgelerinde dolaştığı söylenir, bu doğruluğu tartışmalı bir konudur. Bilmemiz gereken balıkların en çok beslenme zamanlarında avlanmaya açık olmaları. Beslenecekleri zaman siz balıkları 1-2 saat önceden yemlediğiniz bölgeye çekebilirsiniz. Yukarda bahsettiğimiz gibi her zaman daha önce atılan yerleri kullanırsanız daha garanti olursunuz.
Balık Nasıl Tutulur
Balık nasıl tutulur da sırasıyla önce at-çek yönteminden başlayalım. At-çek yönteminde yem olarak kullanılan yalancı balık yada canlı yem ile kamışı sağa sola sallamak ve makarayı yavaşça sarmak suretiyle diğer balıkları cezbetmeye çalışın. Balık yemi yutunca kamışta hemen kendini belli eder. Tasma takmak denilen teknik ile önce olta sertçe 1-2 kere çekin ve kancayı balığa iyice saplandığınızdan emin olun sonra balığı kıyıya çekin.
Dip oltası atıyorsanız da sizin için en iyisi oltanın ucuna zil takıp beklemektir. Tecrübeli olduktan sonra kamışı elinizde tutarakta anlayabilirsiniz. Dip oltasında takımınız iyi ise gelen balık zaten kaçmaz ama dip oltasında da önce tasma yapmak sizin için en sağlam yoldur.
Şamandıralı oltalarda ise gözünüzü şamandıradan hiç ayırmamalısınız. Bazen bazı balıklar dakikalarca yemle oynar, oradan oraya hareket ettirir ama yemezler. Bu oltada tasma yapmak için şamandıranın tamamen suya batması gerekiyor. Balıklar oynarken ısırırken sürekli şamandıra hareket eder, batar çıkar. Sabırlı olun ve balık tam yemi yutup giderken, battığı zaman tasmayı takın.
Hangi Olta İle Hangi Balığı Tutarsınız
Hangi olta ile hangi balığı tutarsınız, profesyonel balıkçılar için önemli bir konudur. Hedefte olan balık türünün karakteristik yapısına odaklı takımlar, teknikler ve yemler kullanılmaktadır. Ancak amatörler için amaç keyif almak ve herhangi bir balık yakalamaktır. Yine de amatörler tarafından da bilinmesi gereken bazı püf noktalar şu şekildedir.
- At-çek yapmak için doğru seçim spindir.
- Denizde beyaz tatlı suda kahverengi kanca kullanın.
- Büyük kancalar kullanmak büyük balık getirmez.
- Çok küçük iğnelere büyük balık takıldığında bazen açılmaktadır yada balığı kıyıya çekecek kadar iyi saplanmaz.
- Oltaya gelen balık büyük kancayı yutamayacak kadar küçükse tutacağınızdan da olursunuz.
- Yemlerinizi her zaman iyi yerleştirin ve kancayı doldurun.
En Uygun Balık Tutma Yeri
En uygun balık tutma yeri akarsularda suyun menderes yaptığı en sakin aktığı yerlerdir. Göllerde kıyıdan 6 – 8 metre sonrasına olta atmak en iyisidir. Gölün ortasına atmaya çalışmayın. Bölgeyi yemlemek ve balıkları o bölgeye çekmek göl gibi durgun sularda çok verimli olur. Özellikle hedefte bir balık türü varsa ona göre (mesela yayın balığı çamurlu suda yaşar) yer seçin. Örneğin su kenarında meyvesini döken bir ağaç varsa orayı deneyebilirsiniz.
En Uygun Olta Kamışı
En uygun olta kamışı seçiminde tek önemli şey olabildiğince esnek ve dayanıklı olması. Bir kamış çok özellik barındırmaz önemli olan doğru teknik. Makinesiz, şamandıralı oltalar için daha uzun kamış seçmek zorundasınız. Dip ve spin tekniklerinde kamış boyunu uzun tutmak yarardan çok zararda verebilmektedir.
En Uygun Balık Yemi
En uygun balık yemini seçerken olta atacağınız bölgenin balıklarının doğal beslenme yollarına göre hareket etmelisiniz. Bölge mısır tarlasının yanındaysa balıklar ekmeğe gelmez tabi ki mısıra gelir. İlk önceliğiniz bölgede ki balıkların doğal beslenme şekilleri olsun. Başka bir husus ise her ihtimale karşı yanınızda ikinci bir yem seçeneği olsun. Ama hangisiyle yemleme yaptıysanız o yemi kullanın. Yemi kendiniz hazırlıyorsanız iyice kokulu ve birazda renkli yapmanız balıklar için daha cezbedici olur. Genelde hakim yemler solucan, ekmek, mısır ve hamurdur.
Denizde Ne Yem Takılır
Denizde ne yem takılır diyenler için genel olarak elinizi boş döndürmeyecek yemler vardır. Bunlar boru kurdu, karides, canlı yem ve hamurdur. Tuzlu suda da ekmek kullanabilirsiniz ama iğneye tutturmak biraz daha zordur. Ayrıca deniz balığı yem konusunda daha geniş bir yelpazeye sahip. Tavuk, renkli boncuk, balık, tüy, sosis, jeli bon, lolipop tarzı yemler de av yapmıştır. Mühim olan balığın ilgisini çekip cezbetmek.
Balık Ne Zaman Tutulmaktadır
Balık ne zaman tutulur konusuna artık daha hakimsinizdir. Belli bir zaman olmak zorunda değil keyfinize kalmış. Olta balıkçılığı keyif almanız gereken bir şeydir. Kafa dinlemek istediğinizde, canınız sıkılınca ve deşarj olmak istediğin her zaman gidebilirsiniz.
Balık Tutma Yasağı
Balık tutma yasağı her yıl 1 Eylülde biter (Akdeniz’de 15 eylül) ve 15 Nisanda başlar. Lakin bu ticari amaçlı balıkçılık içindir. Olta balıkçılığında bu yasak geçerli değildir fakat geçerli olan yasaklarda vardır. Bunlar; küspe takım, tırıvırı, serpme vb. ağları kullanmamak, kişi başı 4 kancadan fazlasını atmamak, her cins için belirlenen limitlerin göz önünde bulundurulması gibi uyulması gereken ahlaken de sahip olmamız gereken bazı gereklilikler vardır.
Olta Balıkçılığı Hangi Ayda Başlar
Olta balıkçılığı hangi ayda başlar diye bir şart yoktur, her ayda balık vardır. Ticari balık avı yasağı olan dönemler balıkların üreme dönemi olduğu için yasaktır. Siz zaten belirlenen limitin altında ki balıkları suya geri atmak durumunda olduğunuzdan her ayda balık tutabilirsiniz, tercihen bahar aylarında balıkçılığa rağbet artar ve kışın zirvede olur. Yine de her dönem balığa gidenler mevcut, tercihinize kalmış.
Hangi Saatlerde Balık Tutulur
Hangi saatlerde balık tutulur, açık ara en iyi saatler balıkların beslendiği gün doğumu ve gün batımı zamanıdır. Evet diğer zamanlarda da balık aynı suda beslenmeye devam ediyor, saatte 1-2 vuruş almanız bile iyi bir şans olur. Beslenme saatlerinde özellikle gün doğumu kanca attıysanız, tam teçhizat iyi bir noktaya kurulduysanız kilolarca balık tutmanız gerekir. Unutmayın ki hala şansa ve sabretmeye ihtiyacınız var.
Olta balıkçılığı Püf Noktaları
- Balık tuttuğunuz alanda kesinlikle ateş yakmayınız.
- Gürültü veya yüksek sesle konuşmaktan kaçınınız.
- 1 saat önce abartmadan yemleme yapınız.
- Büyük balıklar çok yem atılan bölgelere temkinli yaklaşır ve nadiren yer.
- Suya taş, izmarit herhangi bir şey atmayınız.
- Planınızı iyi yapın gidiş, geliş, yer, zaman vs.
- Hava durumunu muhakkak kontrol edin.
- Bölgede en çok kullanılan merayı ve en çok tercih edilen yemi kullanın.
Bunları da merak edebilirsiniz
balıkçılık malzemeleri, kıyı balıkçılığı teknikleri, balıkçılık videoları,
balıkçılık günah mı, balıkçılık nerede yapılmaktadır, olta fiyatları,
jigging nasıl yapılmaktadır, balıkçılık belgesi nasıl alınmaktadır, balık oltası çantası
Leave a Comment