Pekmez nasıl yapılır ne işe yarar, pekmez nasıl yapılır. Pekmez toprağı, pekmez çeşitleri, üzüm pekmezi, pekmezin besin değeri, pekmezin faydaları. Harnup pekmezi, pekmez pişerken, pekmez içmek kilo aldırır mı. Gibi başlıklardan merak ettiklerinizin yanıtını bu yazıda bulabilirsiniz.
Pekmez nasıl yapılır ne işe yarar, bildiğimiz üzere sofraların vazgeçilmezidir. Lezzetini de başka hiçbir şeyde bulamazsınız. İçinde ki doğal şeker, vitamin ve minerallerle de şifa deposu ve sağlık dostudur. Sizin de evde organik olarak kolaylıkla yapabileceğiniz mucizevi bir besindir. Gelin bu lezzete daha yakından bakalım.
Pekmez Nasıl Yapılır
Pekmez nasıl yapılır bölümünde evde daha organik yapmak isteyenler için en pratik tariften bahsedeceğiz. İlk olarak bilmemiz gereken hangi meyveden yapacağız. Üzüm, dut gibi sulu meyvelerde önce ezip şırasını çıkarın. Harnup, kozalak tarzı bir şey tercih ederseniz öncelikle kırıp suda bekletmek lazım. Sulu olanlarda suyu süzülüp tencereye alınır. Susuz olanlar kırılıp 3 gün suda bekletildikten sonra yine suyu süzülüp tencereye alınır.
Buradan sonra her iki seçenekte de şıralar kaynamaya konur. Kaynarken ara ara karıştırmanız ve sık sık yüzeyde biriken köpüğü almanız gerekir. Ekşimemesi için köpüğü almayı unutmayın. Yapacağınız miktara göre en az 5-6 saat kaynaması gerekiyor. Miktar olarak çok yapacaksanız bile en fazla 12 saat kaynatın.
Dikkat etmeniz gereken başka bir husus kaynama sıcaklığının 70 dereceyi geçmemesi. Bu tür üretimlerde uzun süre yüksek ısıda kaynayan ürünlerin kanserojen riski oluşur. Hızlıca olması için yüksek ateşte piştiği zaman HMF denilen kanserojen bir madde açığa çıkar. Bazı bölgelerde bu maddenin miktarını azaltmak için kavanozlar tüketileceği zamana kadar serin ve karanlık yerlerde bekler. Az da olsa işe yarar bir yöntemdir ancak yeterli değildir.
Şeker oranı düşük bir meyve tercih ettiyseniz kıvamlı olması için şeker ilave edebilirsiniz. Ancak organik ve sağlıklı olması açısından kendi halinde bırakmak daha doğru olur. Şekeri az olan maddelerde kıvamı şurup gibi olacaktır. Yine de yaptığınız şey pekmez oldu, telaş etmeyin. Önemli olan doğal, organik ve sağlıklı olanı yapmak. Örnek, çam kozalağı ile yapıyorsanız şekersiz olduğundan siyah su gibi olacak. Ancak bu haliyle başta akciğerler olmak üzere sağlığa bir çok faydası vardır.
Pekmez Pişerken
Pekmez pişerken sıcak olduğu için kıvamı belli olmaz ve yanabilir. Piştiğini kontrol etmek için içinden küçük bir kaşık çıkarın. Birkaç dakika iyice soğuduktan sonra kıvamını kontrol edin. Kıvam aldığını düşünüyorsanız ateşten alıp demlenmeye bırakın. Toprak ile yapmanız tavsiye değildir ancak kullanacaksanız bu aşamada koyun.
Pekmez Nasıl Yapılır, Toprağı
Pekmez toprağı ölçüsü 100 kilo şıraya 1 kilo toprak şeklinde atılmaktadır. Toprak atmanın amacı kıvamının daha iyi tutması. Ayrıca topraktaki vitamin ve mineralin pekmeze geçmesi için. Aynı zamanda tortularda dibe çöker ve ekşiliği hafifler. Ancak bu toprağın, içeriğindeki yaklaşık %70 oranında ki kireç ve ağır metal içerme riski taşımasından ötürü kullanımı tavsiye edilmez. Kullanmak isteyenler tencereyi ateşten alırken belirlenen ölçüde üzerine atarlar. Daha sonra toprağın dibe çökmesi için bir gün beklerler ve toprağı süzerler.
Pekmez Çeşitleri Nasıl Yapılır
Pekmez çeşitleri, yapmak isteyenler için oldukça fazla çeşit vardır. Ancak daha çok tercih edilen yaygın çeşitler başta üzüm, harnup ve dut olmak üzere seri üretim yapılan türleridir. Bunların tercih edilmesinin de bazı sebepleri vardır. Tabi ki ticari amaçla yapılan seri üretimler de organik bir şey bulamazsınız. İmkan varsa kendiniz yapın, yapabileceğiniz çeşitler şu şekilde sıralanabilir.
- Şeker Kamışı
- Ardıç
- Dut, Karadut
- Keçi Boynuzu (Harnup)
- Andız
- Üzüm
- Çam Kozalağı
- Hurma
- Pancar
- Armut
Liste böyle uzayıp gider, seçimi damak zevkinize göre yapmak için en iyi yöntem denemektir. Denemekten kasıt kilolarca yapmak değil, her çeşitten tadımlık 1-2 kaşık yapmak. Bunun için az miktarda şırayı bir kaç dakika kaynatmanız yeterli olur.
Üzüm Pekmezi
Üzüm pekmezi en çok tercih edilen pekmezlerin başında gelir. İçeriğinde bulunan doğal şekeri, lezzeti ve sağlığa yararları ile her sofrada kendine yer bulur. Özellikle şeker ilave etmeden en iyi kıvamı üzümle elde edersiniz. Faydaları arasında ilk göze çarpan karaciğeri temizlemesi. Ve vücut için en gerekli magnezyum, kalsiyum ve demir elementlerini vücudun ihtiyacı kadar çok barındırması. Kışın tüketilirse sıcak tuttuğu da söylenir iştah açmaya yardım eder. En faydalı pekmez olduğu söylenir ancak bu kişiden kişiye değişir. Diğer çeşitlerinde ilgi çeken farklı özellikleri vardır.
Harnup Pekmezi
Harnup pekmezi de kendi kategorisinde en çok tercih edilen çeşittir. Genelde kıvam alması için yaparken şeker ilave edilmektedir, edilmese de olur. Lezzet olarak az şeker içerdiğinden biraz keskindir ve arka planda kalır. Ancak faydalarına bakacak olursak, en iyi olmaya adaydır. Mesela solunum yolları hastalıklarının tümüne savaş açar. Bu hastalıklara karşı kalkan oluşturur ve yakalanma riskinizi düşürür. Ola ki yakalanırsanız da hızlıca atlatmanıza yardım eder.
Daha bitmedi, sindirim sistemine daha çok yararı vardır. Şişkinlikleri indirir, sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelir. Kalsiyumu da bol keseden dağıtır, kemik erimelerinin önüne geçer. Düzenli tüketimde boğaza kazık çakan öksürükleri giderir, balgam da söktürür. Daha da sıralanacak bir çok faydası vardır.
Pekmezin Faydaları
Pekmezin faydaları artık hakim olduğunuz üzere saymakla bitmez. Bahsettiğimiz üzere bazıları solunum yollarına bazıları karaciğere iyi gelir. Çeşitlerine göre farklı bölge ve organlara yararları olanları vardır. Ancak genel olarak hepsinde bulunan ve tüketimini ihtiyaç haline getiren faydaları şu şekilde sıralamak mümkün.
- İltihap kurutucu etkisi vardır
- Vücut direncini arttırmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmekte çok etkilidir.
- Düzenli kullanımda kan basıncını düzenler.
- Yine düzenli kullanımda damarları açar ve damar sertliğinin önüne geçer.
- Limonla tüketilirse tokluk ve şekere karşı doygunluk hissi verir.
- Saçları ve cildi besler, yeniler.
Pekmez İçmek Kilo Aldırır Mı?
Pekmez içmek kilo aldırır mı sorusunun cevabı hem evet hem hayırdır. Kilo vermek istiyorsanız aç karnına tüketmek tok tutar. Bu açıdan bakınca evet kilo vermeye yardımcı olur. Ancak düzensiz ve aşırı tüketildiğinde size yarardan çok zarar sağlar. İçeriğindeki yüksek miktarda şekerin fazlasını vücut yağ olarak depolar. Böyle bakıldığında evet kilo aldırır fakat sakıncalı ve yanlış bir yöntemdir. Bu şekilde sağlığınızı riske atmanın da hiç bir anlamı yoktur.
Pekmezin Besin Değeri
Pekmezin besin değeri bakımından zengin bir gıdadır sebebi ise yoğun bir içeriği olmasıdır. Klasik, 100 gramda neyden ne kadar var diye bahsedip terazi ile pekmez yemeye gerek yok. Şu kadarını bilelim, 1 çay kaşığı 2.5 ml yani yarım ölçektir. Günlük tüketmemiz gereken pekmez miktarı maksimum 10 ml olmalı. Bu da 4 çay kaşığına tekabül eder ki yeterince zengin bir 4 kaşık yemiş olursunuz. Merak edenler için 4 çay kaşığı yerseniz özetle yaklaşık 30 kalori alırsınız. Bu 10 ml’nin 2 ml’si su, 7ml’si şeker, karbonhidrattır. Geri kalanı ise eser miktarlarda kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum, potasyum ve sodyumdur. Ek olarak lif ve protein içermez, çok düşük miktarda da yağ içerir.
Bunları da öğrenmek isteyebilirsiniz; katı pekmez nasıl yapılır, pekmez adet söktürür mü,
Pekmez boğaza iyi gelir mi, pekmez fiyatları, pekmez bebeğe gaz yapar mı.
Pekmez ciğerleri temizler mi, pekmez öksürüğe iyi gelir mi, pekmez helvası, pekmez pestili nasıl yapılır, tahin pekmez nasıl yapılır.
Leave a Comment