Kediler, tatlılıkları ve bir o kadar da bağımsız doğalarıyla benzersiz canlılar. Onları sevmeye doyamıyoruz gerçekten. Hatta onları kendimizden biri olarak görüyoruz. Bu nedenle de kedinizde ilk defa gördüğünüz bir davranış sizi endişelendirebiliyor. Mesela kediniz kendi halinde takılırken bir anda hapşırdığını fark edebilirsiniz. Garip gelebilir ama evet, kediler de bizim gibi hapşırıyorlar. Bizim gibi onların da hapşırırken şekilden şekle girdiğini görebilirsiniz. Bazıları kafasını helikopter gibi sallıyor bazıları ise komik sesler çıkarıyor. Dengesini kaybedip yere yapışanlar bile oluyor. Ne kadar sevimli görünseler de bu hapşırıkların çeşitli sebepleri olabilir ama genel olarak sağlık sorunu belirtisi olarak görülmezler. Bu makalede, kediciklerimizin neden hapşırdığını öğreneceğiz.
İç ve Dış Etkenler
Kediler, çevresindeki iç ve dış etkenlerden dolayı hapşırabilirler. Kedinizin burnuna toz, polen, duman, parfüm gibi alerjenler kaçarsa hapşırmasına neden olabilir. Ek olarak evde kullanılan temizlik malzemeleri, deterjanlar ve oda spreyleri de kedinizin hapşırmasına yol açabilir. Çünkü minik burunları yabancı maddelere maruz kalıyor ve ‘’Hapşuuu!’’ Bizde de bu durumlar yaşanıyor o yüzden tanıdık gelmiştir.
Kediler de bizim gibi alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Kedinizin bazı gıdalara veya kumuna karşı alerjisi varsa hapşırma ve burun akıntısı yaşayabilir. Bu tarz alerjik durumlardan şüpheleniyorsanız sebebini ve doğru tedavi yöntemini öğrenmek için minik dostunuzla veterinerinize danışmanız iyi olacaktır.
Bunların dışında, bizdeki soğuk algınlığına benzeyen kedi nezlesi de kedilerde hapşırma, burun akıntısı, burunda hırıltı ve göz akıntısı gibi belirtiler yaratabilir. Evet kediniz çok nazlı bir ilgi böceği. Onunla yaşarken kullandığınız ürünlere, ortamın temizliğine ve kedinizi sarmalayıp onu sıcak tutmaya özen göstermelisiniz. Aksi takdirde burnuna ufacık bir toz kaçtığında ‘’Evi hâlâ temizlemedin mi sahip? Telefon elinden düşmüyor ki.’’ diye söylendiğini duyabilirsiniz.
Solunum Yolu Enfeksiyonları
Bazı durumlarda, kedilerin hapşırmasında daha ciddi nedenler olabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonu aslında bir kedi nezlesidir. İnsana benziyorlar değil mi? Kedilerde hapşırma, öksürme, ateş, burun akıntısı, göz akıntısı, boğuk ve hırıltılı sesler, ağız ve burunda yara gibi belirtiler gösterebilir. İnsanlara bulaşmıyor ama kedi dostlar arasında bulaşabilir. O yüzden kankaları bir süre birbirinden uzak tutmakta fayda var. Erkenden teşhis edilip tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir bu nedenle veteriner kontrolleri çok önemlidir. Yani bu minnoşların kontrollerini aksatmamak gerekiyor. Veterinerinizin tespitiyle uygun tedavi yapılacaktır. Kedinizin akıntılarını düzenli şekilde temizleyerek, bol su içirerek, sıcak tutarak ve ona kocaman bir sevgi vererek iyileşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Heyecan ve Stres
Kediler, heyecanlandıklarında veya strese girdiklerinde de hapşırabilirler. Mesela yeni bir ortama girmesi, oraya alışma süreci, başka bir hayvanla karşılaşması, düzeninin değişmesi ve tabii ki çoğu kedinin korkulu rüyası olan veterinere gitmek onlarda stres ve heyecan yaratabilir. Böyle zamanlarda kedinizin sinir sistemi bir tepki verip hapşırmasına neden olabilir. Bu nedenle kedinizin en az etkileneceği şekilde davranmalı ve ona göre planlar yapmalısınız. İnsanlar gibi kedilerin de karakterleri, davranışları birbirinden farklıdır. Kedinizi ne kadar iyi tanırsanız durumu o kadar iyi yönetirsiniz.
Kedilerin Hapşırması Normal Mi ?
İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de hapşırmak normal bir davranıştır. Genelde günde birkaç kez hapşırmasında sakınca yoktur. Gereğinden fazla hapşırıyorsa ve uzun süre devam ediyorsa kedinizdeki belirtileri gözlemleyip veterinere götürmeniz doğru olacaktır. Onun dışında endişelerinizi bir kenara bırakıp kediniz hapşırdığında ‘’Çok yaşa!’’ diyebilirsiniz. Size cevap olarak uçuşan tüy parçaları verecektir. Gri kedi cinsleri için de linkimize gidebilirsiniz.
Leave a Comment