Ne-Nedir Sözlük Tarih

Abbasiler Dönemi

Abbasiler dönemi Haritası
Written by bilensite

Abbasiler dönemi, Abbasiler kimlerdir, Abbasi Devleti, Abbasi Devleti kaç yıl sürdü, Abbasi dönemi ne zaman

Abbasiler dönemi, Abbasiler kimlerdir, Abbasi Devleti, Abbasi Devleti kaç yıl sürdü, Abbasi dönemi ne zaman gibi soruları cevaplayacağız. Emevi’lerden sonra gelen ve Araplara en parlak dönemini yaşatan aynı zamanda Mısır’da halifelik eden Abbasi sülalesini daha yakından tanıyalım.

Abbasiler Kimlerdir

Abbasiler kimlerdir, Emeviler Devletine karşı ayaklanan ve halifelikle beraber yönetimi de eline alan Hz. Muhammed’in amcasının soyundan gelen hanedandır. Başka bir değişle Emevi’lere karşı darbe yaparak iktidarı ele geçiren büyük bir sülaledir. En uzun hüküm süren ikinci büyük İslam devletidir. Bu dönem Araplar için çok parlak bir dönem olmuştur.

Abbasiler Dönemi Devleti

Abbasi Devleti 750 yılında kurulmuştur, ilk halifesi Ebu’l-Abbas’tır. Başkenti Şam olan devletin kurulduktan 12 yıl sonra ikinci hükümdarı tarafından başkenti Bağdat‘a taşınır. İkinci hükümdar Mansur aynı zamanda devletin ikinci halifesidir. Saltanat yönetimi ile 1258 yılına kadar İslam dünyasında hüküm sürmüşlerdir. 1258 yılında İlhanlı Devleti tarafından yıkılmıştır.

Abbasi Devleti Kaç Yıl Sürdü?

Abbasi devleti kaç yıl sürdü, toplamda 508 yıl hüküm süren bir devlettir. 1258 yılında Cengiz Han’ın torunu Hulagu tarafından başkent Bağdat ateşe verilmiştir ve devlet resmen yıkılmıştır.

Abbasiler Dönemi Ne Zaman

Abbasiler dönemi ne zaman, en verimli dönemleri kurulduktan sonraki yaklaşık 250 yıl gelişmeler ve yükselişle geçmiştir. Bu dönem kültürel, bilimsel, siyasi ve askeri alanda bir çok gelişme ve ilerleme olmuştur. Ancak sonraki yarısında devlet düzeni bozulmaya ve isyanlar çıkmaya başlamıştır. Bu durum yıkılmalarında etkili olsa da bu yıkılma sebebi değildir.

Abbasiler De Eğitim, Ekonomi, Gelişmeler

  • Abbasiler de eğitim

Fetihler sonucunda batı dünyasında gördüğü bilimi ve kültürü kendi diline çevirme ihtiyacı duymuştur. Ardından kendi kültürlerini geliştirmişlerdir ve başkentte 100 bin kitaplık bir kütüphane kurdukları kaynaklarda vardır. Ancak bu kütüphane Bağdat’ın yakılmasıyla tamamen kül olmuştur.

  • Abbasiler de Ekonomi

Ülkenin genel gelir kaynağı ticaret ve üretimdi, bununla birlikte vergiler temel ekonomiyi oluşturuyordu. Devlet genel olarak büyük bir kriz yaşamasa da ilerleyen zamanlarında ayaklanmalar çıkmıştır.

  • Abbasilerde Gelişmeler

Çin’e karşı Talas Savaşı’nı kazanan Abbasiler Ülkelerine matbaayı getirmişlerdir. Bununla birlikte hem İslam alemi için çok önemli eserler basılmış hem de batılı eserler Arapçaya çevrilmiştir. Emevilerin milliyetçi politikaları yerine eşitlik tercih edilmiştir. Barut kullanmaya başlayan Abbasiler bu sebeple savaşlarda sürekli üstünlük elde etmiştir.

Abbasiler dönemi Haritası

Bunları da öğrenmek isteyebilirsiniz; Abbasiler de edebiyat, Abbasilerin paraları, Abbasilerde astronomi, Abbasilerde alimler, Abbasilerde divanlar.

Abbasilerde devlet teşkilatı, Abbasi Eserleri, Abbasilerin en önemli özellikleri, Abbasilerde fethedilen yerler, Abbasilerde felsefe.

About the author

bilensite

Leave a Comment