Alerji nedir, kaç çeşit alerji var, alerji olduğunu nasıl anlarız, alerji nasıl geçer. Banyo yapmak alerjiye iyi gelir mi, alerji olan kişi ne yapmalı, alerji kimlerde görülür. Alerjinin ne gibi zararları var, alerjiyi tetikleyen nedir, alerji insanı hasta eder mi. Hangi alerji öldürür, öldüren alerji nedir, alerji hastalığı tedavi edilmezse ne olur. Gibi soruların cevabını bu yazımızdan alabilirsiniz.
Alerji nedir
Alerji nedir, bazı maddelere karşı doğuştan yada daha sonradan oluşan hassasiyet durumudur. Bu maddelerle herhangi bir temas sonucu vücudun verdiği tepki sonucu ortaya çıkan durumlara alerjik reaksiyonlar denir. Alerjinin oluşma sebebi ise bireyin savunma sisteminin zararsız olan bir şeye karşı savaş açmasıdır. Farklı maddelere karşı alerjilerin farklı reaksiyonları vardır. En yaygın görülen alerjilerden biri polenlerin (çiçek tozları) neden olduğu saman nezlesidir. Burun akıntısı, gözlerde sulanma ve ara ara gelen hapşırma ataklarıyla kendini gösterir. Bunlar çeşitli tozlara karşı vücudun gösterdiği alerjik tepkidir.
Kaç çeşit alerji var
Kaç çeşit alerji var, yaygın olarak görülen 7 farklı alerji çeşidinden bahsedeceğiz. Bu çeşitler de kendi içlerinde farklı türlere ayrılmaktadır.
Polen alerjileri, en yaygın alerjilerde bahsedilen ve özellikle bahar aylarında bu polenlerin solunması yada göze temas etmesi ile ortaya çıkar. Burunda akıntı, tıkanıklık, kaşıntı ile beraber hapşırma gözlemlenmektedir. Farklı polenler farklı kişilerde farklı reaksiyonlar ortaya çıkarır. Bununla birlikte gerekli önlemler alındığı takdirde çok tehlikeli bir durum yaratmaz.
Gıda alerjileri, aynı şekilde farklı gıdalar farklı kişilerde farklı tepkimeler oluşturur. Kişinin duyarlı olduğu, antikorlarının savaş açacağı, bir maddeyi tüketmesi sonucu baş gösterirler. Belirtiler arasında kaşıntı, deride döküntü, mide spazmı, ishal ve nefes darlığı görülmektedir ve tehlikeli olabilmektedir.
Evcil hayvan alerjisi, evde beslenilen bir hayvan ile yakın temas sonucu tüy, cilt yada tükürüğünden kaynaklanır. Vücudun buna verdiği tepkiler ise ağız boğaz kaşınması, burunda tıkanıklık, göz sulanması, kurdeşen ve ciltte kırmızı benekler oluşması şeklinde sıralayabiliriz.
İlaç alerjisi, her hangi bir ilacı kullanımdan sonra yan etki şeklinde ortaya çıkan ancak öngörülemeyen bir durumdur. Boğazda daralma, nefes almada zorluk ve deri döküntüsü gibi belirtilerle beraber daha bir çok reaksiyon oluşur. Acilen tedavi edilmediği takdirde tehlikeli bir durum olur.
Böcek Alerjileri, herhangi bir böcek ısırması sonucu vücudun böcek zehrine aşırı tepki vermesi durumu alerji göstergesidir. Diğerlerinden farklı olarak bu toksik bir tepkimedir ancak yine de diğer alerjilerdeki tepkiler görülmektedir. Toz akarı adında minik böceklerde buna sebep olmaktadır.
Lateks Alerjisi, gözlerde ve deride kızarıklık, burun kaşınması, hapşırma ve göğüste daralma hissi ile ortaya çıkar. Doğal kauçuk içeren emzik, eldiven, balon, silgi ve yapıştırıcılar gibi maddelerle temas sonucu olabilmektedir. Yada kauçuk içerikli muz, kivi, kestane gibi meyvelerle temastan kaynaklanır.
Küf Alerjisi, farklı şekillerde bulunan bir mantar olan küf sonucu kendini gösteren bir alerjidir. Öksürük, hışıltılı nefes, burun tıkanıklığı ve nezle belirtileri gösterir. Uzun vadede maruz kalındığında kronik, tehlikeli ve ölümcül solunum yolu hastalıklarına da yol açabilmektedir.
Alerji olduğunu nasıl anlarız?
Alerji olduğunu nasıl anlarız, bahsettiğimiz üzere alerjiler çeşitlerine göre farklı belirtiler gösterebilmektedirler. Ancak genel itibari ile belirtiler: burun akıntısı, kaşıntısı ve tıkanıklığı, deride kızarıklık ve döküntüler, nefes alırken güçlük çekme ve sık hapşırmadır. Yalnız besin alerjileri ekstradan mide ve bağırsakta da belirti göstermektedirler. Genel olarak tehlikeli bir durum yoksa alerjilerin etki süreleri bir haftayı geçmez. Diğer hastalıklara göre daha hafif atlatılabilmektedirler.
Alerji nedir, nasıl geçer
Alerji nedir, nasıl geçer, hassasiyet duyduğunuzu bildiğiniz bir şeye karşı en iyi tedavi önlem almak ve yakalanmamaktır. Ancak bazı zaruri durumlarda yakalanmanız halinde en doğru tercih bir doktora görünmektir. Hangi alerji olduğunu öğrendikten sonra tavsiye alabilirsiniz. Ağır geçirmiyorsanız dinlenmek yerine işinize devam etmek daha doğru olacaktır. Bitki çayı önerilerini deneyebilirsiniz, tedavide yardımcı olacaklardır.
Banyo yapmak alerjiye iyi gelir mi, belirti gördükten sonra muhakkak duş alınması gerekmektedir. Hatta alerjiniz olan herhangi bir şeyin yakınından bile geçtiyseniz duş almalısınız. Alerjiye sebep olan bileşenleri vücuttan uzaklaştırmak ve etki sürelerini kısaltmak için gereklidir. Mesela polen alerjiniz var ve mecburi yol olarak polen ağaçların altından geçtiniz. Geçtikten hemen sonra duş alarak alerjiden kaçabilirsiniz.
Alerji kimlerde görülür, her yaşta karşılaşılabilecek bir durumdur. Kalıtımsal olduğu düşünülse de doğuştan gelen alerjiler haricinde sonradan da hassasiyet oluşabiliyor. Görülmesi ile ilgili hiçbir kesin çizgi mevcut değildir, her insanda her türlü alerji oluşabilmektedir.
Alerjinin ne gibi zararları var
Alerjinin ne gibi zararları var, alerjiler ihmal edildikleri takdirde vücuda zararlı olabilirler. Doğru tedavi yöntemlerine başvurulmaz ve görmezden gelinirse ilerleyen dönemde kalıcı rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Mesela küf alerjisinin uzun vadede yarattığı kronik solunum yolu rahatsızlıkları gibi. Bunun haricinde zarar olarak bir haftalık atlatma sürecinde sosyal hayatınızda aksaklıklar ve yaşam kalitesinde düşüş olacaktır.
Alerjiyi tetikleyen nedir, hassasiyetiniz olan herhangi bir şeyle temas haricinde alerjinin tetiklenmesi yeni bir alerjinin oluşmasıyla mümkündür. Bunun haricinde uzun süreli temaslar alerji etki süresini ve gücünü arttırabilmektedir.
Alerji insanı hasta eder mi, bahsettiğimiz üzere bazı durumlarda alerjiler sonucunda egzama, bronşit, astım ve ürtiker rahatsızlıkları oluşmaktadır.
Hangi alerji öldürür, zaman zaman hayati tehdit eden alerjik durumlar oluşur. Anafilaksi dediğimiz vücudun alerjiye karşı ani bir tepkimesidir. Acilen tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilmektedir. Aynı zamanda buna sebep olan belirli bir alerji değildir. Kişiden kişiye değişmekle beraber, vücudun alerjiye karşı verdiği tepki durumdur. Kısaca her alerjide görülebilmektedir ancak oluşacak diğer durumlara göre daha nadir görülen bir durumdur.
Son olarak bunlara da göz atmak isteyebilirsiniz; Alerji sonucu ne olur. En iyi alerji ilacı hangisi, alerji testi sonucu nasıl olur. Alerji testinde hangi alerjiler çıkar, alerji testi sonuçları nasıl yorumlanır, alerji testinde ne çıkar. Alerjik astım, alerjik bronşit, alerji enfeksiyonu nedir, alerjik gıdalar nelerdir, stres alerjiye sebep olur mu. Tedavi edilmeyen alerji ne olur, alerji olan kişi ne yapmalı.
Leave a Comment