Ne-Nedir Sözlük

Nebula Nedir? (Bulutsu Nedir)

Kartal bulutsu
Written by bilensite

bulutsu nasıl oluşur, nebula çeşitleri, nebula örnekleri, nebula fotoğrafları

Nebula Nedir, bulutsu nasıl oluşur, kaç tane nebula var, nebula çeşitleri, nebula örnekleri, nebula fotoğrafları gibi sorularınız cevabını bu yazıda bulabilirsiniz. Moleküller, atomlar ve toz taneciklerinden oluşan ve atmosferimizde ki bulutlara benzeyen bu sabit gök cisimlerini daha yakından tanıyalım.

Bulutsu Nasıl Oluşur

Bulutsu nasıl oluşur, evrende ki bütün yıldızların doğduğu rahim olan bu kozmik tozun oluşması için iki farklı ihtimal vardır. İlk ihtimal bir yıldızın ölmesi sonucu oluşan nebuladır. Bu ihtimalde öncelikle ömrünü doldurmuş bir yıldız süpernova patlamasıyla çevresine birden bire çok fazla gaz salar. Diğer şartlarda yavaş yavaş salınması gereken birbirinden farklı gazlar aniden açığa çıkar.

Bu farklı gazlar birbirleriyle de etkileşime girerek daha çeşitli gazlara dönüşürler. Renkli görünmelerinin sebebi bu birden çok çeşidin etkileşimidir. Bunun sonucunda oluşan devasa gaz bulutlarına gezegenimsi nebula denir. Bunun sebebi ise yıldızın ilk doğuşunda güneşin 8 katından küçük olmasıdır. Bu boyutta yıldızlar ölürken gezegenimsi nebula yaratır ve beyaz cüceye dönüşürler.

İkinci ihtimal ise yeni bir yıldız doğan bölgede nebula oluşmasıdır. Bu türler ise güneş gibi yıldızların çeşitli patlamalarla yada doğal olarak saldığı gaz sonucu oluşurlar. Yıldızın, kendini çevreleyen katmanı atması ve katmanın gaz kütlesi olarak sabit kalması olayıdır. Bebek yıldızların doğduğu ve yetişmeye başladığı bölge olarak düşünülebilir.

Kaç Çeşit Nebula Var

Kaç çeşit nebula var, şu anda yaygın olarak bilinen 5 çeşit vardır. Nebulalar fotoğraflardan göreceğiniz üzere büyüleyici bir görüntüye sahiptirler ancak. Bunlar hakkında veri elde etmek zordur ve elimizde çok az bilgi vardır. Yine de bu çeşitlere kısaca bakacak olursak.

Karanlık Nebula Nedir

Karanlık nebula nedir, adından belli olduğu üzere karanlık ve ışık geçirmezdirler. Hatta bu özellikleriyle kara delikleri andırabilirler ve arkalarında ki cisimlerin görünmesini engellerler. Hatta karanlık olmayan bir nebulayı örterek ışıklarını saçmalarını engelleyebilirler.

Yansıma Nebula Nedir

Yansıma nebula nedir, elektron alış-verişi için yeterli ışık enerjisine sahip olamayan ama aydınlanmış bulutsulardır. Bu bulutsular yakınlarındaki yıldızlardan aldıkları ışığı yansıttıkları için isimlerini buradan alırlar. Kendilerini gösterecek ışıkları yoktur ve yıldız ışığını yansıtarak yerlerini belli ederler.

Salma Nebula Nedir

Salma nebula nedir (emisyon bulutsusu), bu tür bulutsular elektron alış-verişi yapabilen türlerdir. İçlerindeki yıldız enerjileri sayesinde yüksek enerjili fotonlar yayarlar. Aynı zamanda kendi içinde de farklı türleri vardır. Özetle yeni yıldız oluşum kaynağı ve tetikleyicisidir. Bunun en iyi örneklerinden biri aşağıdaki görseldedir. Bizden 650 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve bir salma nebulaya ev sahipliği yapan kova takım yıldızındaki bulutsuyu görüyorsunuz.

Salma nebulası

Gezegenimsi Nebulalar

Gezegenimsi nebulalar, salma nebulalarla neredeyse aynı özelliklere sahiptirler ve hatta birbirlerinden oluşurlar diyebiliriz. Aynı zamanda oluşumları bakımından birbirleriyle farklılık gösterebilirler. Cassiopeia takımyıldızında bulunan ve bizden yaklaşık 7000 ışık yılı uzaklıkta bulunan Kabarcık Bulutsusunu görüyorsunuz.

Kabarcık nebula nedir

Süpernova Kalıntılar

Süpernova kalıntıları, adından anlaşılacağı üzere yıldız ölümünden artakalanlar. Bir yıldızın ölmesi sonucunda açığa çıkan gazlardan oluşan gaz bulutudur. Bunun çok iyi bir örneğini aşağıdaki görselde görebilirsiniz. Bizden 9.000 ışık yılı uzaktaki Toros takım yıldızında yer alan süpernova kalıntısı bir nebulayı görüyorsunuz.

Süpernova kalıntı nebula nedir

Kaç Tane Nebula Var

Kaç tane nebula var, nebulalar tane ile sayılmaktan ziyade yenileri keşfedildikçe isim verilir. Bulutsu yapılarından dolayı uzaydaki kütleleri yada boyları hesaplanır. Başka bir değişle, bilinen en büyük nebula Büyük Macellan Bulutu içerisindeki Tarantula nebulasıdır. Bununla birlikte ölçü olarak kullanılan şey ise görünür parlaklık büyüklüğü dediğimiz 8 kadirdir.

Adet olarak olmasa da kütle olarak evrenimizde yaklaşık 500.000 güneş kütlesi boyutunda nebula olduğu tahmin edilmekte.

Bulutsu Örnekleri Ve Fotoğrafları

Bulutsu örnekleri ve fotoğrafları bir arada inceleyecek olursanız konuyu daha iyi kavrayacaksınız. Uzaydaki bu sanat eserlerine biraz daha yakından bakalım.

Aşağıda görülen Kartal Bulutsusunun resmidir ve iki tane aynı fakat farklı amaçlı çekilmiş (biri kızılötesi görüntüsü) görseli görüyorsunuz.

Kartal nebula nedir

Nasa tarafından çekilen bu görseller gerçek olup uzayı bütün ihtişamıyla bize daha yakından göstermekle kalmıyor. Aynı zamanda ne kadar da büyük olduğu konusunda fikir sahibi olmamızı sağlıyor.

Kartal nebula nedir

Son olarak bunları da öğrenmek isteyebilirsiniz; nebula isimleri nelerdir, nebula güneşten büyük mü.

Bulutsular hakkında, nebula ışık kaynağı mıdır veya nebula ısı ve ışık yayar mı, nebula kavramı.

Bulutsular listesi, nebula mı büyük yıldız mı, nebula özellikleri, parlak nebula, nebula sıcaklığı, nebula şekilleri

About the author

bilensite

Leave a Comment