Son Yazılar Tarih

İlk İnsanlar Kimlerdir

İlk İnsanlar Temsili
Written by bilensite

İlk insanlar kimlerdir, İlk insanlar nereden geldi, İlk İnsanların Doğuşu, Tarihte ilk insan ne zaman ortaya çıktı, İlk İnsanlar Nereden Geldi, İlk İnsanlar Amerika’ya Nasıl Gitti, İlk İnsanların Günlük Yaşamı, İlk İnsanların Kullandığı Aletler, İlk İnsanlar da Barınma, İlk İnsanlar Ateşi Nasıl Buldu, İlk İnsanlarda Avcılık ve Toplayıcılık, İlk İnsanların Özellikleri, İlk İnsanların boyları, İlk İnsanlarda Beslenme, İlk İnsanların İzleri, İlk İnsanların Türleri, En Bilinen Türler.

İlk insanlar kimlerdir, İlk insanlar nereden geldi, İlk İnsanların Doğuşu? Tarihte ilk insan ne zaman ortaya çıktı, İlk İnsanlar Amerika’ya Nasıl Gitti? İlk İnsanların Günlük Yaşamı, İlk İnsanların Kullandığı Aletler, İlk İnsanlar da Barınma, İlk İnsanlar Ateşi Nasıl Buldu? En Bilinen ilk insan Türleri, İlk İnsanlarda Avcılık ve Toplayıcılık, İlk İnsanların Özellikleri, İlk İnsanların boyları? İlk İnsanlarda Beslenme, İlk İnsanların İzleri, İlk İnsanların Türleri, . Gibi soruların hepsine bu yazıda yanıt alabilirsiniz.

İlk insanlar denilince akla ilk gelen mağara duvarına resim çizen, orta yaşlı, saç sakal, iri kıyım, kürklü, çapraz sarı dişli tiplerdir. Sizin de aklınıza bu geldiyse siz de yanılıyorsunuz. Yukarıdaki tarif en beyefendi mağara insanı için bile çok fazlaydı. Atalarımız olan primatlar asıl ilk insanlar, bazı yönlerden hala bizimle aynılar. Fakat tarihi bulgular gösteriyor ki genel yapı, kişilik ve yaşamları çok farklıydı. Gelin atalarımızı biraz daha yakından tanıyalım.

İlk İnsanlar Temsili

İlk İnsanlar Nereden geldi

İlk insanlar nereden geldi, öncelikle şunu belirtelim ki insanlar birden bire ortaya çıkmadı atalarımızın da ataları vardı. Bahsettiğimiz atalarımızın atalarına dair (daha eski fosiller bulunana kadar) şuan ki en eski bulgular temellerimizin yaklaşık 2.5 milyon yıl önce atıldığını gösteriyor. Ancak primatlar olarak mazimiz 60 milyon yıl öncesine dayanır.

Bizlerin ve diğer insan ırklarının Afrika da ortaya çıktığı artık kanıtlanmış bir gerçek. Ancak insanlar Dünya’ya Afrika’dan yayılmadı, insana evrimleşecek topluluklar Afrika’dan Dünya’ya yayıldı. Ardından yayıldıkları yerlerde insana evrimleşerek farklı ırkları oluşturdular. İlk olarak yaklaşık 2.5 milyon yıl önce homo habilis adında ve elinde kesici alet olan bir tür evrimleşti. Bunun yanında da homo rudolfensis adında aynı aileden başka bir tür evrimleşti. İşte atalarımızın ataları bunlardı. Yine Afrika da bunlardan başka insan modelleri de keşfettik.

İşte bu Afrika da keşfedilen modeller, habilis insan ve rudolfensis insan birbirlerinin kombinasyonu şeklinde çoğaldılar. Evrimin bir parçası olarak, yeni doğan bu türlerin büyük bir kısmı zamanla yok oldular. Yok olmaları hakkında çeşitli sebepler ve teoriler türemiştir. Ancak genel tabirle evrime ayak uyduramadıkları için doğaya yenik düştüler. İşte hayatta kalanlar ise yayıldıkları yerlerde günümüz insan modeline evrimleştiler. Tabi bunlar birden bire gerçekleşmedi ve dünyadaki ilk kişi kimdir sorusuna “işte bu” diye tabir edeceğimiz kimse yoktur.

İlk İnsanların Doğuşu

İlk insanların doğuşu, bu olaylar zincirinin gerçekleşmesi yüzbinlerce yıl sürmüştür. Bununla beraber mesela Homo Habilis’den Homo Erectus evrimleşti. Ancak Homo Habilis’in kendi ırkı da bir yandan yaşamını devam ettirdi. Homo Habilis dediğimiz becerikli insan atası yaklaşık 2.5 milyon yıl önce var olmuş. Yaklaşık 1.5-2 milyon yıl önce soyu tükenmiştir. Yani Erectus’un Atası olsa da evrimleşmeyenlerle beraber Erectus ve Habilis aynı dönemde yaşamıştır.

Aynı şekilde Erectus’tan evrimleşen ve modern insan familyası olan Homo Sapiens de Habilis ile aynı dönemde var olmuştur. Bahsedilen zamanın büyük bir kısmı Pleistosen denilen buz çağında geçmektedir. Yüzbinlerce yıl içinde bu türlerin soyu tükenmiş ve buzlar eridiğinde geriye kalanlar modern günümüz insanları olmuştur.

Tarihte ilk insan ne zaman ortaya çıktı

Tarihte ilk insan ne zaman ortaya çıktı, bundan 200.000 yıl önce ortaya çıktığı düşünülüyordu. Ancak son bulgular ortaya koyuyor ki bugün ki insan gibi olan insanların tarihi en az 300.000 yıl öncesine dayanmaktadır. Farklı kavimler farklı coğrafyalarda çoğalsa da insanlığın temelleri Afrika da başlamıştır. Bunun sebebinin ise hala kesinleşmemekle beraber coğrafi koşullar olduğu düşünülmekte.

İlk İnsanlar Nereden Geldi

İlk insanlar nereden geldi, daha önce bahsettiğimiz gibi insanlığın beşiği Afrika kıtasıdır. Genel olarak da Erectus, Habilis ve onlardan öncekiler Afrika kıtasında türeyip evrimleşmişlerdir. Peki neden sürekli var olmuş ırk ve atalarımızın Afrika kıtasında yaşayıp yok olduğunu merak ediyor musunuz?

Bunun sebebi ise canlıların var olmaya çalıştığı pleistosen dediğimiz buzul çağıdır. Bu dönemde yaşanacak pek bir alan olmadığını düşünürsek. Ve bilimsel veriler ışığında ekvator bölgesi olan Afrika kıtasının şimdi çöl olan bölgelerinin sulak olduğu gerçeğini göz önüne alırsak. Başka seçenek olmadığı için Afrika kıtasından türedik.

Öyle ki pleistosen bittikten ve toprak yeşerdikten sonra Dünya’ya yayılmaya başladık. Belki de buzul çağı olmasaydı farklı coğrafyalarda insanların farklı türleri de yaşıyor olurdu. Bunun yaşamış örneği Neandertal insandır, bizden daha zeki olabilecekleri bile düşünülüyor. Ancak ağır koşullara en çok dayanabilenler biz Sapiens’lerdik. Hatta Dünya’nın bir kısmının hala Neandertal geni taşıdığı saptanmıştır.

Özetle buzul çağının bitmesiyle modern insanın evrimleşmesi yakın tarihlere denk gelmiştir. Bu sebepten ötürü insanlığın Dünya’ya yayılıp son evrimini yaşamasıyla her bölgede farklı ırkta insanlar türemiştir. Mesela buzul çağı birkaç binyıl erken bitmiş olsaydı daha fazla insan çeşitliliği olması mümkündü.

İlk İnsanlar Amerika’ya Nasıl Gitti

İlk insanlar Amerika’ya nasıl gitti o zaman, bildiğimiz üzere Amerika keşfedildiği zaman içinde insanlar vardı. Bizim ilk kez geldiğimiz yerde nasıl yerliler yaşıyordu koca okyanusu nasıl geçmişlerdi. Bunun oluşumuna dair en sağlam teori buzlar çözülüp yeşil koridorlar açıldığı zaman gitmiş olmaları. Ancak okyanus üzerinden gitmeleri imkansız idi.

Ön görülere göre bir grup insan atası Asya kıtası üzerinden Bering Boğazına yürümüş. Buzulların yeni yeni çözülmeye başladığı bir dönem olduğu için Bering Boğazı henüz buz haldeydi. Boğaz üzerinden yürüyerek Amerika kıtasına ulaştıkları ve boğazın buzları eridikten sonra geri dönemedikleri varsayılıyor.

İlk İnsanların Günlük Yaşamı

İlk insanların günlük yaşamı dönemlere ve türlere göre farklı olmuştur. Sebebi elimizde net olarak bu ilk insandır diyeceğimiz kimse olmadığı içindir. Tahminlere ve arkeolojik bulgulara göre günlük yaşamları üzerine aynı doğrultuda farklı yorumlar yapabiliyoruz. Örnek verecek olursak, Homo Habilis ve vahşi bir hayvan arasında çok az fark vardı. Ancak Homo Erectus ilerleyen dönemde avcılığını geliştirmiş ve ateş yakmıştır.

Ateşi hem avcılıkta hem de avları pişirmekte kullanan Erectus işte burada ilk kez somut olarak beynini geliştirmiştir. Habilis vaktinin büyük kısmını yiyecek arayarak beslenerek ve uyuyarak geçirildi. Ancak Erectus’un beynini kullanmaya başlamasıyla avcılıkla beraber sosyal ilişkilerde gelişmeye başlamıştır.

İlk İnsanların Kullandığı Aletler

İlk insanların kullandığı aletler, temelde odundan yapılmış şeyler oldukları varsayılmakta. Ancak odun bir kaç yüzyılda tamamen yok olmaktadır. Günümüzde ilk aletler olarak elimizde taştan yapılmış alet edevatlar vardır. Odundan sonra akarsu kenarlarındaki yassı taşları kullanarak kesici delici silah ve aletler yapmışlardır. Bu aletleri zamanla geliştirmişler ve günlük hayattaki ihtiyaçları için yeni aletler türetmeye başlamışlardır.

Elinde kesici alet ile ortaya çıktı dediğimiz Habilis sadece savunma ve beslenme amaçlı kesici aletler kullanmaya başlamıştı. Habilis beslenmek için avcıydı ancak yırtıcılara karşı da av konumundaydı. Erectus ise ormanların azalmasından kaynaklı dik duruş kazanmak zorunda kalmıştır. Bununla beraber sosyal gelişiminde etkisiyle daha çeşitli aletler yapmaya başlamıştır.

Taş dışında kemik, boynuz ve odunu da hammadde olarak kullanmışlardır. İlk başlarda basit silahlarla küçük hayvanlar avlarlardı. Ateş bulunana kadar avlar çiğ halde yenirdi. İlerleyen dönemde daha iyi silahlar yapmışlar ve daha büyük avlar ateşinde bulunmasıyla pişirilmeye başlanmıştır. Kısaca ilk kullanılan aletlerse şunlardır; ok ucu, taş balta, olta, sivri taşlar, çakmak taşları, çiviler vs.dir. Tabi bunlar o zaman koşullarında işe yarayan her şeyle genişletilmişti.

İlk İnsanlar barınma

İlk İnsanlar da Barınma

İlk insanlar da barınma temel ihtiyaçlardan biriydi ve bu diğer ihtiyaçlara göre daha kolay elde edilirdi. Öyle ki günümüzde bile ormanda yaşayan kabile çadırlarından daha iyi barınaklara sahip atalarımız olmuş. En basit haliyle ağaç dalları kullanarak ve kamış, sazlıkları şekillendirerek barınak sahibi olunabiliyordu. Derme çatma kulübeler yapanlar yada doğrudan bir mağaraya yerleşenlerde vardı. Avlanılan hayvan derileri bile barınak yapımında kullanılırdı.

İlk zamanlarda atalarımız uzun bir süre boyunca göçebe yaşadılar. Barınakların derme çatma olmasının bir sebebi de budur. Hiçbir yerde kalıcı olmadıkları için her zaman ihtiyaç kadar barınaklar yaptılar. Bazı kaynaklara göre tüketilen doğal kaynakların bitmemesi adına hiçbir yerde uzun süre kalmamışlardır. Bir bölgeyi kullandıktan sonra bölgenin kendini yenilemesine zaman tanımak için belli bir süre oraya uğramazlarmış.

İlk İnsanlar Ateşi Nasıl Buldu

İlk insanlar ateşi nasıl buldu, insanın ateşi bulması ateşle tanıştıktan çok uzun bir süre sonra olmuştur. Ateşin ilk kullanımı doğal yollarla yanmasıyla oldu. Ağaca yıldırım düşmesi varsayımlar arasında ancak her topluluk bölgesine düzenli bir yıldırım düşmesi imkansızdır. Ancak ateşin kendi kendine yanacağı orman yangınları, volkanik patlamalar ve yıldırım düşmesi ihtimal dahilindedir.

Ateşin bulunuşu

Tabi ilk insanda ateşin işlevinin zamanla farkına vardı ve yüzyıllar içinde kullanmayı öğrendi. Ateş elde ettiklerinde daha uzun süre yanık kalması için çaba göstermeye başladılar. Ateşi göç ettikleri bölgelere taşımanın yollarını aradılar. Bunların neticesinde ateşin kıymetli olduğunu anladılar ve ateş yakmaya başladılar. Sanıldığı gibi insanlık çakmak taşlarını tokuşturarak şans eseri ateşi keşfetmedi. Önce kullanarak ihtiyaç olduğuna kanaat getirdiler.

Ateş ilk insana güvenlik, ısı, ışık ve yemek pişirme imkanı verdiği için bir lüks olarak gördüler ve çoğaltmak için çalıştılar. Uzun bir zamandan sonra kendi kendilerine yakmayı tecrübe ettiler. İnsan atası ateşle 1-1.5 milyon yıl önce tanıştı ancak ateşi kontrollü kullanmaya ne zaman geçildiğine dair kesin bir bilgi yok. Hatta ilk ateşi çakmak taşıyla değil odunları birbirine sürtme yöntemiyle yaktıkları öngörülüyor.

İlerleyen dönemde ilkel insan doğanın çakmağı denilen kereste mantarını keşfetti ve ateşi cebinde taşımaya başladı. Bununla beraber avlanma ve yaşama alışkanlıkları büyük ölçüde değişti. Günlerce av peşinde kalmayı başardılar çünkü her gece ateş yakabiliyorlardı. İşte insanlık için ateş bu derece önemli bir dönüm noktasıydı.

İlk İnsanlarda Avcılık ve Toplayıcılık

İlk insanlarda avcılık ve toplayıcılık birbirinden farklı kavramlar değildir. Erkekler ava gider, kadınlar ve çocuklar yenecek bitkileri toplarlardı. Neticede iki tarafta besin toplamak için çaba harcardı. Erkekler daha iri ve güçlü oldukları için vahşi hayvanlarla karşı karşıya gelirlerdi. toplayıcılıkta kadınlara kalırdı.

Göçebe olmalarında ki başlıca sebepte budur. Tarım yada hayvan yetiştiriciliği olmadığından sürekli kaynakları kullanır ve başka bölgelere göç ederlerdi. Yerleşik hayata geçmekle beraber avcı toplayıcı toplumlar büyük ölçüde azalmıştır. Hayvan ve bitki yetiştiriciliği yaparak göçebelik ihtiyacını ortadan kaldırmışlardır.

İlk İnsanların Özellikleri

İlk insanların özellikleri her ne kadar birbirlerinden türemiş olsalar da koşul farkları ve zaman dönemlerinden ötürü birbirlerinden farklıydı. Aynı ailede bile günümüzde olduğu gibi kısa ve uzun bireyler vardı. Fakat genel olarak da hepsinin vücudu kıllarla kaplıydı. Bazı türler daha eğik ve daha maymunsu iken modern insana daha yakın türlerde vardı.

İlk İnsanların boyları

İlk insanların boyları yine değişkendi ancak genel olarak günümüz insanından daha ufaktı. Temellerimizi oluşturan türlerden daha yakın tarihe doğru boy ve kilosu artarak günümüz modern insanına evrimleşti. En küçük olarak yaklaşık 3 milyon yıl önceki insan ve şempanze ataları 30-35 kg civarında ve maksimum 140 cm boyundaydılar. Daha sonraları insana evrimleşecek olanlardan insan boyuna kadar ulaşıp tekrar küçülenler olmuştur. Habilis’ten Erectus’a evrimleşirken küçüldüğü ve Sapiens’e evrimleşirken tekrar büyüdüğü öne sürülmektedir.

Beyin boyutlarına bakacak olursak Habilis evrimleştiği atasına göre yaklaşık 700 cm3lük 2 kat daha büyük bir beyine sahip olmuştur. Bu da insan evrimi açısından önemli bir dönüm noktası olmuştur. Ancak beyinin büyük olması daha zeki olmak anlamı taşımaz. Yine de Erectus beyni vücudu daha küçük olmasına rağmen 1000 cm3 civarında bir beyine ve günümüz insanı ortalama 1200 cm3 beyine sahiptir.

İlk İnsanlarda Beslenme

İlk insanlarda beslenme, uzmanların görüşü ağırlıklı olarak et ürünü tüketildiği yönünde. Hatta ilk atalarımızın etobur oldukları dahi ortaya atılmıştır. Et tüketiminin ağırlıklı olma ihtimali biraz saptırıcıdır. Genel bakışla bir kesinlik söz konusu değildir. Çünkü; ilk insanlar da toplayıcılar ağırlıklı olarak topladıklarını avcılar ağırlıklı olarak avladıklarını yerlerdi. Sebebi ise avcıların bazen günlerce av peşinde olduklarından toplayıcılar etsiz kalırdı. Avcılar ise avı kovalamaya devam etmek için yolculuk esnasında protein içeren böcek, kurt, solucan bulduklarını yerlerdi.

Önceleri çiğ et ve yabani otlarla beslenen ilk insan ilerleyen dönemde etleri pişirmeye başlamış. Bitki tüketiminde daha seçici olmakla beraber diyetine tohumlar gibi yeni besinlerde eklemiştir. Bu değişimle beraber et ve bitki tüketimi daha dengeli olmuştur. Özellikle besin diyetlerinin modern insanın evrimleşmesinden önemli rol oynadığı düşünülmektedir.

İlk İnsanların İzleri

İlk insanların izleri bahsettiğimiz üzere “medeniyetin beşiği” diye adlandırdığımız Afrika kıtasından başlar. Aynı zamanda Asya kıtası başta olmak üzere bir çok yerde ilk insan izlerine rastlamak mümkün. Bunlar genelde ya doğrudan bireylerin fosilleri kemiklerdir yada kullanılan araç gereçlerdir. En ufak bir iz bile geçmişe kocaman bir pencere açacak kadar önemlidir. Hatta yakın tarihte bulunan bir kafatasının parça kemiğinden yola çıkarak insanlık tarihinin yeni baştan yazılması gerektiği bile ortaya atılmıştır.

Bilinen en eski izler yaklaşık 7 milyon yıl öncesine ait bir insansının fosilleridir. Afrika da ise yaklaşık 3.5 milyon yıl öncesine ait taş aletler insan izlerinin başka bir kanıtıdır. Yine Afrika da yaklaşık 3 milyon yıl öncesine ait insan fosilleri keşfedilmiştir. Daha sonraları insanlar Dünya’ya açıldıkça farklı bölgelerde daha yakın tarihe ait (1-2 milyon yıl) fosillerde gün yüzüne çıkmıştır.

İnsan Fosilleri

İlk İnsanların Türleri

İlk İnsanların türleri arasından modern insana evrimleşen Sapiens hariç bütün Homo türlerinin soyu tükenmiştir. Farklı coğrafyalarda Sapiens’in kuzenleri olarak evrimleşen insanlarda var olmuştur ancak onlarında soyu tükenmiştir. İşte biz insanlara evrimleşen, evrimleşemeyen ve evrimleşmemizde rol oynayan atalarımız şu şekilde sıralarız.

En Bilinen Türler

  • Ardipithecus: İki ayak üzerinde duran ilk homo atasıdır. (5.5 – 4.5 milyon yıl önce)
  • Australopithecus: İki ayak üzerinde durabilen ilk homo atalarındandır. (4 – 2 milyon yıl önce)
  • Kenyanthropus: İlk kez alet kullanan homo atasıdır. (3 – 2.5 milyon yıl önce)
  • Paranthropus: Homo öncesi son türdür. (3 – 1 milyon yıl önce)
  • Homo ve türleri: İnsana evrimleşme de bizi insansıdan ayıran türlerdir. (2 milyon yıl önce – günümüz)
  • Homo Habilis: Doğrudan insana evrimleşme yolunda ilk homodur. (2 – 1.5 milyon yıl önce)
  • Homo rudolfensis: Habilis’in iri kuzeni sayılmakta ve ilk homolardandır. (2.5 milyon yıl önce)
  • Homo gautengensis: En eski homo olduğu sanılmıştır, çok bilgi yoktur. (2 – 1.5 milyon yıl önce)
  • Homo ergaster: Modern insanın atası olma ihtimali üzerinde duruluyor. (2 – 1 milyon yıl önce)
  • Homo georgicus: Ergaster ve Erectus arasındaki fosilleri en bozulmamış insandır. (1.75 milyon yıl önce)
  • Homo antecessor: Avrupa’da ki en eski insandır. (1 – 0.75 milyon yıl önce)
  • Homo cepranensis: Neandertal atası olduğu sanılmaktadır. (0.75 – 0.1 milyon yıl önce)
  • Homo erectus: Modern insan ve bir çok türün atasıdır. (2 – 0.1 milyon yıl önce)
  • Homo heidelbergensis: Uzun ve iri bir tür olduğu bilinmekte. (600 – 300 bin yıl önce)
  • Homo rhodesiensis: Sapiens atası olduğu öne sürülmüş ancak sonuç çıkmamıştır. (800 – 120 bin yıl önce)
  • Homo neanderthalensis: bulundukları bölgeden dolayı ön Almanlar diye adlandırılır. ( ? )
  • Homo sapiens idaltu: Modern insana evrimleşmeyen Sapiens ailesidir. (100 bin yıl önce)
  • Homo sapiens: Modern insan olan (düşünen insan) bizleriz. ( 300 bin yıl – günümüz)
  • Homo floresiensis: Hobbit denilen insan türüdür. (190 – 50 bin yıl önce)
İlk İnsanlar Temsili

Son

Son olarak bunları da araştırmalısınız; İlk insanın adı nedir, İlk insanlar belgeseli, İlk insanlar ne yerdi. İlk insanlar animasyon, İlk insanlar ateşi nasıl yakmışlar, ilk insanlar cinselliği nasıl keşfetti. İlk insanlar dili nasıl edindi, İlk insanlar Dünya’nın şeklini neye benzetirdi. Kuranda ilk insanlar nasıl çoğaldı, ilk insanın ekonomik faaliyetleri, ilk insanda evlenme, İlk insanın evrimi. İlk insanların fotoğrafları, ilk insan filmleri, ilk insanların yaşam süresi.

About the author

bilensite

Leave a Comment