Nar ekşisi nasıl yapılır, nar ekşisi nedir, nar ekşisi ne işe yarar, nar ekşisi yararları, nar ekşisi nasıl yapılır. Hangi ayda hangi nardan yapılmaktadır, nar ekşisi nasıl yapılır, aşamaları gibi soruların yanıtını bu yazıda bulabilirsiniz.
Nar ekşisi bazı yemeklerin olmazsa olmazıdır. Ülkemizde Hatay’da meşhur olup güney cephesinin tamamında sofralardan eksik edilmeyen bir sostur. Organik olan hakiki nar ekşisinden bağımsız olarak fabrika üretimi nar aromalı ekşi soslarda üretilmektedir. Bu yazıda organik nar ekşisine değineceğiz.
Nar ekşisi nedir ne işe yarar
Nar ekşisi nedir ne işe yarar daha önce kullanmamış olanlara elbette yabancı gelir. Sizde denedikten sonra mutfağınızın bir parçası haline getirebilirsiniz. Nar meyvesindeki şekerin işlenerek karamelize edilmesi sonucu elde edilen bu sos tatlı ve ekşi karışımı ve akışkandır. Bazı bölgelerde mutfaklardan eksik edilmeyen bu sos genelde salatalar ve mezelerin yapımında rol oynar. Kısır, dolma ve benzeri ana yemeklerde de kullananlar vardır. Dünya mutfağında etlerin terbiyesinde bile kullananlar mevcuttur.
Nar ekşisi yararları
Nar ekşisi yararları göz ardı edilemeyecek kadar çoktur bu da onu sağlıklı yaşam için çok önemli bir seçenek yapıyor. Gelin bu faydalara beraber bakalım.
- Vücudunuzun enfeksiyonlara karşı direncini arttırır ve varsa enfeksiyonlarınızı iyileştirir.
- Vücuttaki kan şekeri ve kolesterolün yükselmesini engeller ve dengeler.
- Hücrelerin yenilenmesini sağlayarak hafıza ve yaşlanma üzerinde iyi etkiler sağlar.
- Diyabetin önüne geçmekte yardımcıdır.
- Prostat kanseriyle savaşır ve riski neredeyse sıfıra indirger.
- Diş ve dişetlerini korumaya yardımcıdır aynı zamanda ağız içinde oluşan yaralarda da kullanın.
- İdrar söktürücü etkisi ile beraber ishale de çok iyi gelir.
- Toksinleri attığı için şişkinlik, ödem gibi durumlarda da uzmanlar tüketilmesini tavsiye ediyor.
- Kan akışının düzenlenmesinde iyi rol oynar ve arterlerin kalınlaşma veya büyüme gibi durumlarının önüne geçer.
- Ayrıca damar tıkanıklığına da engel olarak kalp sağlığının en iyi dostudur.
Nar ekşisi nasıl yapılır
Nar ekşisi nasıl yapılır diyenler için ilk önce bilmesi gereken el yapımı organik ekşi en az 2-3 sene bozulmadan dayanır. Bu sebepten ötürü yapmaya niyetlendiyseniz bir kere bulaşmışken 1 – 2 sene tüketeceğiniz kadar yapın. Yapımı son derece basittir fakat çok emek ister bu nedenle yardım edecek bir kaç kişiye ihtiyaç duyabilirsiniz. Zahmetli kısmı narlardan tanelerini ayıklama kısmıdır. Örneğin 100 kilo nardan 10 ila 15 kilo arası ekşi elde edersiniz. Bu da ortalama bir aileye maksimum 1 – 2 sene yeter. Hızlıca ayıklama işlemini bitirip kaynatma aşamasına geçmek yararınıza olur çünkü kaynatma süreside uzun bir işlemdir.
Hangi Ayda Hangi Nardan Yapılmaktadır
Hangi ayda hangi nardan yapılmaktadır diye merak ediyorsanız. Uygun narlar ağustos ayından itibaren toplanmaktadır ve ekim kasım aylarına kadarda bulunabilmektedir. Her dönemde nar bulabilirsiniz fakat ekşi yapmak için gerekli olan ekşi nardır. Bu meyveler pembe narda denilen katır baş, hicaz, deli nar cinsleridir, organik ve aşısız cinslerdir. Dikkat etmeniz gereken husus aldığınız narın ekşi olmasıdır.
Nar Ekşisi Nasıl Yapılır, Aşamaları
Nar ekşisi nasıl yapılır, aşamaları gayet basit bir kaç maddeden ibarettir. Narları aldıktan sonra iyice yıkayın, ortadan ikiye ayırın. Daha sonra bir kaba tanelerini ayıklamanız gerekmektedir. Yöntem olarak yarım narın kabuk kısmı yukarı gelecek şekilde tahta sopalarla tıktıklayarak taneleri düşürmek işinizi kolaylaştırır. Zarlar tadını değiştireceği için düşürmemeye dikkat edin. Tanelerini ayırdıktan sonra mikserden geçirip suyunu süzer yada geleneksel çuvala doldurup ezme yöntemiyle de suyunu çıkarabilirsiniz. Ardından suyunu geniş bir tencereye alıp kaynatmaya başlayabilirsiniz. Kaynarken ara ara karıştırmanız ve yüzeye çıkan köpükleri çıkarmanız gerekmektedir. Yaklaşık 6-7 saatlik kaynamadan sonra pekmez kıvamı alacaktır, altını kapatabilirsiniz. Soğuyup demlenince iyice kıvam almış ve siyaha yakın bir renkte olacaktır. Yaptığınız miktara göre 1-2 kaşık tuz atın ve karıştırın ekşiniz hazır.
Geniş bir tencere kullanırsanız daha çok köpük yüzeye çıkar bu da nar ekşisini daha lezzetli yapar ve de daha çabuk pişer. Bilmeniz gereken başka bir şey de daha fazla kaynatarak daha uzun ömürlü ama daha az miktar elde edebilirsiniz. Aynı şekilde daha az kaynatarak daha fazla nar ekşisi ancak daha kısa ömürlü ekşi. Ekşinizi gölge ve kuru yerde mümkün ise cam kaplar, şişeler içinde saklamaya özen gösterin.
Nar ekşisinin içindekiler
Nar ekşisinin içindekiler kabaca nar suyunun kaynatıp buharlaşan sudan arta kalanlar ve biraz tuzdur. Daha detaylı bakacak olursak organik nar ekşisi hazır satılan soslardan ziyade ekşinin aslıdır. İçinde tatlandırıcı, renklendirici, kıvam arttırıcı ve şeker gibi katkı maddeleri bulunmamaktadır. Bununla beraber 1 yemek kaşığı hakiki ekşi sadece 35 kaloridir. Bu mucizevi içerikte doğal olarak C vitamini, demir ve potasyum zengin olarak mevcuttur. Ayrıca doğal şeker ve asitlik düzenleyiciler de bulabilirsiniz.
Son olarak bunları da araştırmanızda yarar var; nar ekşisi ateşi düşürür mü,
nar ekşisi adet söktürür mü, nar ekşisi fiyatı ne kadar, nar ekşisi süt yapar mı, nar ekşisi bebeğe gaz yapar mı,
nar lekesi nasıl çıkar, nar ekşisi kullanılan salatalar, Hatay ekşisi, nar ekşisi kahvenin içinde tüketilir mi.
Leave a Comment