Günlük Yaşam Son Yazılar

KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI NASIL KAZANABİLİRİM

Kitap Okuma Alışkanlığı
Written by bilensite

Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanabilirim, kitap okuma alışkanlığı ne demektir. Kitap okumanın önemi, kitap okumaya hangi kitaplardan başlanır. Çok kitap okursak ne mi olur, kitap okumanın yararları. Türkiye’de kitap okuma alışkanlığı yüzde kaç, çocuklarda kitap okuma alışkanlığı

Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanabilirim, kitap okuma alışkanlığı ne demektir. Kitap okumanın önemi, kitap okumaya hangi kitaplardan başlanır. Çok kitap okursak ne mi olur, kitap okumanın yararları. Türkiye’de kitap okuma alışkanlığı yüzde kaç, çocuklarda kitap okuma alışkanlığı. Gibi başlıklara değineceğimiz bu önemli yazıyı muhakkak okumalısınız.

Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanabilirim. Başlığı altında kitabın hayatımızda olması gereken yerine ve önemine bakacağız. Herkesten yıllardır duyduğunuz bir şeydir “Çok kitap okuyun“. Evet çok kitap okuyun çünkü tek bir kitabın size katacağı şeyleri bir kitap parasına kimse size öğretmez. Kitap okumayı alışkanlık haline gelmesi gereken bir hobi gibi görmeniz gerekiyor. Aslında bunun için bir yönteme bile gerek yoktur. Okumaya hevesiniz yoksa kendinizi zorlayın, alışkanlık halini alana kadar zorlayın.

Elinizde bir kitap gezdirin ve her yerde okuyun. Bu açıdan bile çok pratiktir, en iri kitap bile hemen hemen tabletinizle aynı alanı kaplar. Şu açıdan bakın, yazılmış en kötü kitabı bile okusanız kaybedecek ne var ki. En azından okumuş ve hiç yoksa diksiyonunuza iyileştirme yapmış olursunuz.

Kitap Okuma Alışkanlığı

Kitap okuma alışkanlığı ne demektir?

Kitap okuma alışkanlığı ne demektir anlamını bildiğiniz bir şey ancak sizin bu alışkanlığı kazanıp kazanmadığınız konusunu nasıl ölçmeniz gerekli. Şuan Türkiye genel ortalaması kişi başı yılda 7 kitap okunduğu civarındadır. Ancak ülkemiz çok kitap satılan bir ülke olmasına karşın maalesef çok az kitap okunan ülkelerden biridir. Bunun başka bir örneği Dünya da beyzbol sopası en çok satılan ikinci ülke olmamıza rağmen hiç beyzbol oynamıyor olmamız. O halde nereye gidiyor bu sopalar, nereye gidiyor bu kitaplar..

Kitap okuma alışkanlığı kazanan bireylerin yılda en az 80 kitap okuması gerekmektedir. Tabi bu 79 kitap okudunuz diye yetersiz kalacağınız bir durum değil, özetle bir standardı yok. Önemli olan iş yoğunluğunuza göre çok okumanız. Haftanın 7 günü çalışıyorsanız ve haftada 1 kitap okuyorsanız bu gayet iyi bir ölçüdür. Yılda 80 kitapta 4-5 günde bir kitap okumanıza tekabül eder ki bu da kitap okumak için özel bir zaman ayırmanızla mümkün olur. Ancak yine de mümkün olur.

Kitap Okumanın Önemi

Kitap okumanın önemi anlatılacak bir durum değil tecrübe edilecek bir durumdur. Ancak ve ancak çok okuyarak önemini anlayabilirsiniz. Başka bir deyişle tarihte ki bütün başarılı kişiler; komutanlar, liderler, mucitler, para zenginleri vesaire hepsinin en büyük ortak noktası çok kitap okumalarıdır. Günümüzde de aynı şekilde büyük şirketlerin ceoları, büyük liderler, bilim insanları çok kitap okurlar.

Bill Gates, Dünya’nın en zengin insanlarından biri, yakın tarihte sadece kitap okumaya vakit ayırmak için 2 hafta işinden ayrıldı. Daha iyi bir örnek ise Mustafa Kemal Atatürk, bir tarafta yeni bir ülke inşa edip bir tarafta 4000 tane kadar kitap okumuştur. Belki de Cumhuriyeti kurmasını sağlayan en büyük etken okuduğu kitaplardı. Çok okumak işte bu kadar önemli bir şey.

Kitap Okumaya Hangi Kitaplardan Başlanır

Kitap okumaya hangi kitaplardan başlanır, en kolayı seveceğiniz türde kitapları araştırmak olur. Mesela bir kitaptan esinlenip yapılan sevdiğiniz film, dizinin kitabını okuyarak başlayın. Örnek olarak Harry Potter, Aşk-ı Memnu, Yüzüklerin Efendisi, Behzat ç. gibi popüler dizi, filmler kitaplarından esinlenerek vizyona uyarlanmışlardır. Bu basit bir örnek, eğer ki siz bilim kurgu seviyorsanız elbette bilim kurgu konulu kitaplardan biriyle başlarsınız.

Önemli olan, okuma alışkanlığı kazanmak istiyorsanız mesela sevmeyeceğinizi düşündüğünüz bir kitapla başlayın. Ön yargılı olduğunuz bir kitabı okuyun. Beğenirseniz bunun size geri dönüşü de her türlü kitaba açık olmak olur. Her şekilde karlı çıkan siz olacaksınız. Yolu siz belirleyin, yeter ki başlayın.

Çok Kitap Okursak Ne Olur?

Çok kitap okursak ne mi olur, tabiri caizse pilot olursunuz. Kitap hayatın ne olduğu nasıl olduğu konusunda eşsiz bir rehber haritasıdır. Her kitapta en azından bir kişinin hayatına dokunmuş olursunuz. Ne kadar çok kitap okursanız o kadar çok insan tanırsınız. Ne kadar çok insan tanırsanız da hayatı o kadar çok öğrenirsiniz. Daha nesnel olarak çok okursak ne olur kısmına bir kaç madde de bakalım.

Kitap Okumanın Yararları

  • Diksiyonunuzu düzeltir.
  • Zihninizi genç ve diri tutar.
  • Ufkunuzu genişletir.
  • Stresi azaltıp rahat bir uykuya yardımcı olur.
  • Empati yapmayı öğretir.
  • Kelime dağarcığınız büyür ve gelişir.
  • Çoğu konuda fikir sahibi olursunuz.
  • Gelişen bir kültür yapınız olur.

Türkiye’de Kitap Okuma Alışkanlığı Yüzde Kaç?

Türkiye’de kitap okuma alışkanlığı yüzde kaç? Maalesef ülkemiz bu kulvarda yüzdelik olarak henüz tek basamaklı sayılarda bile değil. Evet ülke genelinde kişi başına 7 kitap düşüyor. Ancak, bu ortalamayı yükseltenler 80 milyon nüfuslu ülkede yalnızca 80 binlik bir kesim. Ne yazık ki ülkemizin yalnızca yüzde 0.1 kadar küçük bir kesim gerçek anlamda kitap okuma alışkanlığı kazanan bireyler.

Ülke çapında bu oranı arttırmaya yönelik küçük çaplı girişimler mevcut. Lakin bu konu geniş çaplı girişimlerle desteklenirse dahi okuyucu olacak kişilerin, okuması gerekiyor. Önemli olan bireyin istemesi, girişimler olmasa bile kişinin içinde olması, okumak istemesi gerekiyor. Şuanda okuyucu olanların daha fazla okumasını bekleyemeyiz, hep birlikte okumalıyız ortalamamız böyle yükselir.

Çocuklarda Kitap Okuma Alışkanlığı

Çocuklarda kitap okuma alışkanlığı öncelikle öğretmen ve anne baba tarafından özenle telkin edilmelidir. Özellikle ev ahalisi tarafından örnek olmakla çocuklara geçecek bir alışkanlıktır. Çocuklar gördüklerini yaparlar bu sebepten muhakkak evde kitap okuyan birey olması şart. Eğer ki kitap okuyacak birilerine ihtiyaç varsa öncelik çocuklarda değil de kimde olacak. Eğitim öğretime en çok çocuklar ihtiyaç duyar ve nasıl başlarsa öyle devam ederler.

Bu sebeplerden ötürü çocuklar için kitap okumayı bir ihtiyaç haline getirmek ve bunu yapmak için gereken her koşulu sağlamamız gerekiyor. Her ne kadar klasikte olsa doğru olan bu; gelecek çocuklarda, onların önünü açmalıyız ve başarılı olmalarını istiyorsak önce biz çabalamalıyız.

Çocuklarda kitap okuma alışkanlığı

Son olarak bunlara da bakmanızı tavsiye ederiz; Kitap okuma alışkanlığı ne zaman kazanılmaktadır? Bir insan günde kaç sayfa kitap okumalı, kitap okumak zekayı geliştirir mi?

Çok kitap okumak beyni yorar mı, bir saatte kaç sayfa kitap okunur? İlk hangi kitap okunmalı, kitap nasıl akılda kalır? Kitap okumayı sevenlere ne denir, kitap okumak sesi güzelleştirir mi?

Bir insan kaç kitap okumalı, kitap okuyan insan nasıl anlaşılır? Kitap okumak özgüven getirir mi, hangi saatlerde kitap okumalıyız?

About the author

bilensite

Leave a Comment